Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S10E03 | 12-10-20

Glasnost S10E03 | 12-10-20

| On 17, okt 2020

Welk verband is er tussen iemands leefomgeving en gelukkig zijn? Die vraag stond centraal in het proefschrift van Richard Rijnks. Begin oktober promoveerde hij aan de RUG op zijn onderzoek Subjective well-being in a spatial context. Louise de Vos vroeg hem of we gelukkiger worden  als er een supermarkt of school in onze buurt te vinden is.

Wie in een hotelkamer zit ontsnapt even aan zijn eigen leefomgeving. Het is de meest elementaire vorm van wonen en de kamers lijken sterk op elkaar. Kunstenaar Rik Hagt legt sinds 1991 elk jaar een hotelkamer vast waarin hij verblijft. Hotelkamer #30 is nu te zien bij het CBK Groningen en met Hagt spraken we over het vastleggen van die soberheid en de details die elke kamer net weer even iets anders maken.

De nieuwe voorstelling Swan Lake van Club Guy & Roni kan zowel online als offline bekeken worden en hieraan is een spel verbonden. De bezoekers bepalen hoe de balletklassieker afloopt. Met danser Harold Luya besprak Louise zijn rol in de voorstelling en de verschillen met het origineel. 

De uitzending opende met een gesprek met Niels Meijer van het Clash Festival. In oktober publiceerde Clash samen en enkele andere organisaties een open brief waarin gesteld werd dat de nieuwe cultuurnota van de Gemeente Groningen te weinig ruimte biedt voor nieuw talent. Waar ligt het probleem en kan een nieuwe regeling voor bewezen talent helpen?

Hedonist Ronald Hünneman liet in zijn column horen nog steeds van het leven te genieten in lockdown tijden. Namen in stad, de reportage van Jelte Posthumus en Boike Teunissen stond deze week stil bij de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

 

 

Foto: Nienke Maat