Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #8: Oude Kijk in ’t Jatstraat

Namen In Stad #8: Oude Kijk in ’t Jatstraat
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

Deze zondag wagen de twee zich opnieuw in de binnenstad om de herkomst van de naam van de Oude Kijk in ’t Jatstraat te achterhalen. Hun zoektocht begint bij een markante kop in een gevelsteen, met daaronder de tekst ‘Ik kick noch int’. 

Er bestaan verschillende etymologische verklaringen naast elkaar. Zo zou Jat verwijzen naar het Wad of zo zou de kop die van Carl von Rabenhaupt zijn, die in 1672 de stad verdedigde tegen Bommen Berend. Het eigenlijke verhaal lijkt evenwel wat eenvoudiger. 

Uitsnede uit de kaart van Haubois (1643), collectie RHC Groninger Archieven. Onderaan is ‘het Jat’ te zien.

 

Luister hieronder de aflevering terug. Trouwens, op Spotify kun je alle afleveringen gemakkelijk terugluisteren.