Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 25, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S10E5 | 09-11-20

Glasnost S10E5 | 09-11-20
Nienke Maat

19 november opent het NonFiction Photo Festival haar deuren in de Groninger Synagoge. Lokale fotografen hangen er tussen hun collega’s wiens werk in de World Press Photo Exhibition is opgenomen. Louise de Vos sprak met fotograaf Kees van de Veen over Rise-Up, de tentoonstelling die het verhaal toont van het Noorden in protest.

RUG promovenda Suzanne Schot spraken we over haar onderzoek naar trauma en getuigenbewijs in internationale misdrijven. Ze is bezig met haar proefschrift On Shaky Ground? Fact-Finding Through Testimonial Evidence of International Crimes. Hierin onderzoekt ze hoe trauma’s van invloed kunnen zijn op getuigenverklaringen in grote onderzoeken naar internationale misdrijven als genocides en oorlogsmisdrijven.

Vandaag zou ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma een lezing geven bij Studium Generale, maar vanwege de coronamaatregelen werd die uitgesteld. Het onderwerp kon wat ons betreft niet wachten: Creatief talent en verbeelding gaan verloren naarmate we ouder worden. Wat zegt dit over de omgang met ontwikkeling van creativiteit en verbeelding in het onderwijs en de maatschappij? Zijn we inderdaad steeds meer gericht op doelmatigheid en is er geen ruimte voor verbeelding? 

Voor de rubriek Namen in Stad togen Jelte Posthumus en Boike Teunissen naar de Hagepreekkamp. Yvonne Zeegers verzorgde een column waarin dichter Marije Langelaar en vice-president Kamala Harris figureerden. De uitzending begon echter met Koen Haringa van het kersverse platform Mooiedingenmakers.