Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #11: Fossemaheerd

Namen In Stad #11: Fossemaheerd
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

In deze aflevering verdwalen de twee in Beijum. De wijk is de grootste woonwijk van Stad en de straten zijn vernoemd naar heerden, de vroegere boerderijen die op basis van landbezit politieke invloed uitoefenden. De aflevering richt zich specifiek op de Fossemaheerd en de Menkemaheerd, maar ons historische duo nemen ook de tijd voor de geschiedenis van de wijk zelf.

Borg Beyum is zichtbaar op deze kaart uit begin 18e eeuw. De borg werd afgebroken in 1736. Bron: Jan van den Broek, Beijum – van grensgeval tot bloemkoolwijk (2015)

In een geschiedenis van eigenerfden, grietmannen, grassen, ophanging en malcontenten wordt duidelijk dat aan sommige van de straatnamen beladen verhalen kleven.

Het kronkelende karakter van het stratenplan maakt Beijum tot een zogenaamde ‘bloemkoolwijk’. | Bron: Jan van den Broek, Beijum – van grensgeval tot bloemkoolwijk (2015)

Luister hieronder op Spotify of Soundcloud: