Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | February 28, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #12: T.W.S. Mansholtstraat (+ De Heldin-special)

Namen In Stad #12: T.W.S. Mansholtstraat (+ De Heldin-special)
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

Dit keer trekt ons duo er niet op uit op een droge zondagochtend, maar op een winterse Paasmaandagochtend – we treffen ze in Corpus den Hoorn, nabij het Hoornse Park. De aflevering is een special en staat in het teken van het initiatief van Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland, om diezelfde buurt om te dopen tot de ‘Heldinnenbuurt’. Het idee vond weerklank bij de gemeente – sterker nog: het besluit is nu om van de in het westen van de stad te verrijzen wijk ‘De Held 3’ De Heldin te maken! Te gast in de aflevering is daarom ook initiatiefnemer Jorien Bakker, die namens Stichting Aletta Jacobs met Jelte en Boike mee wandelt.

T.W.S Mansholt (bron: verhalenvangroningen.nl)

Ze treffen Jorien op de plek waar de A. Jacobsstraat de T.W.S. Mansholtstraat raakt, de straat die deze aflevering centraal staat. Theda Wilmina Scheltjea Mansholt (1879-1956) maakte zich sterk voor onderwijs voor plattelandsmeisjes. Ze was de eerste directrice van de Rijksschool voor Landbouwhuishoudonderwijs. Haar motto luidde: “De lerares dient haar leerlingen de ogen te openen voor het vele goede dat buiten wonen heeft en haar leren van dit goede zoveel mogelijk partij te trekken ook door haar produkten van eigen bedrijf en tuin beter dan veelal het geval is te gebruiken”

Maar in de aflevering komen nog veel meer vrouwen langs, uiteraard ter suggestie voor de nieuw op te richten wijk. Jelte suggereert Ploegschilderes Alida Pott, Boike houdt een pleidoooi voor de ‘Groningse Mata Hari’ Etta Palm en de wereldberoemde zangeres Julia Culp. Jorien Bakker houdt een pleidooi voor de eerste hoogleraar aan de RuG Jantina Tammes en sportvrouw Foekje Dilemma.

Luister hier via Spotify of SoundCloud: