Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #13 – Van Swietenlaan

Namen In Stad #13 – Van Swietenlaan
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

Tussen de buien door treft het tweetal elkaar ditmaal op de Van Swietenlaan, waaraan het Martiniziekenhuis ligt. De aflevering is een eerste deel van een tweeluik. Nog diezelfde dag bezoeken de twee namelijk de Petrus Campersingel – inderdaad, naast het UMCG – om een vergelijking te maken tussen de twee naamgevers van beide straten. Van Swieten en Camper worden vergeleken op persoonlijkheid, hun band met Groningen, hun wetenschappelijke impact en internationale faam. De vraag is: welk ziekenhuis staat op de beste plek?

Gerard van Swieten (Archief Universiteit van Wenen)

Nu eerst is Gerard van Swieten (1700 – 1772) aan de beurt. Zijn levensverhaal is een fascinerende geschiedenis van een roemruchte leermeester, moeilijke bevallingen, een lonkende keizerin, bevallige hofdames en … vampiers!

Luister hier op Spotify of Soundcloud