Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #14 – Petrus Campersingel

Namen In Stad #14 – Petrus Campersingel
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

De twee ronden ditmaal het tweeluik Van Swietenlaan – Petrus Campersingel af, om uiteindelijk de cruciale vraag te beantwoorden welk ziekenhuis op de beste plek staat. Is dat het Martiniziekenhuis aan de laan, of is dat het UMCG aan de singel. In de vorige aflevering kreeg Gerard van Swieten 13 van mogelijk 16 punten van juryvoorzitter Boike Teunissen. Het is nu aan Petrus Camper om daar iets tegenover te zetten.

Hoogleraarspotret van Petrus Camper in Amsterdam door Tibout Regters (1760)

Het levensverhaal van Petrus Camper (1722 – 1789) is misschien iets minder internationaal dan dat van Gerard van Swieten, maar overal waar Camper kwam liet hij zijn geniale sporen achter. Het is een geschiedenis van goede komaf, een verdachte liefde, colleges bij het krieken van de dag, verlicht denken, schedeltekeningen en een laatste glas champagne. Weet Petrus Camper meer punten te scoren dan Gerard van Swieten? Luister hieronder via Spotify of Soundcloud.