Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 19, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #74: Rob Zijlstra

Perestrojka #74: Rob Zijlstra
Anne Jan Toonstra

In deze aflevering van Perestrojka sprak Anne Jan Toonstra een uur lang met journalist Rob Zijlstra.

Sinds 2004 was hij rechtbankverslaggever voor het Dagblad van het Noorden. Dag in, dag uit zag hij, gezeten achter de perstafel van de Groninger rechtbank. een bonte verzameling schlemielen en schurken aan zich voorbijtrekken. Om daar vervolgens verslag van te doen in de krant en op zijn eigen weblog Zittingszaal 14. Van eenvoudige diefstallen tot verkrachting en moord. Bizarre zaken en bijzondere mensen. Sommige verdachten zijn onverbeterlijk, anderen begaan slechts eenmaal de fout van hun leven. Maar mensen zijn het allemaal. En hij beschreef ze. 

Tot afgelopen maart. Want toen verscheen Het Laatste Woord. Zijn allerlaatste rechtbankverslag. Het verhaal was rond. Hij sloot voor de laatste keer de deur van de Groninger rechtbank achter zich. En daarmee nam hij afscheid van zijn baan als de laatste fulltime rechtbankverslaggever van Nederland. Nu werkt hij op de onderzoeksredactie van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. 

Het gesprek met Rob ging over zijn werk, het afscheid van de rechtbank en zijn liefde voor muziek.