Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #76: VAAF

Perestrojka #76: VAAF
Anne Jan Toonstra

Jonna Bo Lammers is illustrator en grafisch ontwerper, Lotte Masker illustrator en animator. En samen vormen ze illustratie-duo VAAF. Ze maken schilderijen, illustraties, kleding en ‘alles dat kleur kan gebruiken’. Maar ze staan vooral bekend om hun zognaamde’murals’, muurschilderingen. Daarbij werken ze voornamelijk met verf, vandaar de naam ‘VAAF’, Gronings voor ‘verf’. Hun stijl is kleurrijk, grappig, soms een beetje vreemd, maar vooral GROOT.

Hun werk kun je inmiddels overal vinden: Op de wanden van de USVA, het plafond van het steegje bij Simplon, het oude olifantenverblijf van Dierenpark Emmen. Maar ook op de trappen van het Academiegebouw, de Harmonie, de Zernike Campus en de Euroborg. En vorig jaar maakten ze voor Glasnost op Noorderzon onze eigen prachtige rood-gele Noorderzon-zon. 

Vandaag werd hun nieuwste project officieel onthuld: In opdracht van de RUG maakten ze aan de Broerstraat een muurschildering van Aletta Jacobs. Het kunstwerk van de eerste vrouw die mocht studeren aan een Nederlandse universiteit vormt onderdeel van een reeks kunstwerken die voortvloeien uit het Aletta Jacobs-jaar.

Anne Jan Toonstra sprak met beide over al deze projecten, hun samenwerking en muzieksmaak.