Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 22, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #77: Lucas Zandberg

Perestrojka #77: Lucas Zandberg
Anne Jan Toonstra

In de 77e aflevering van Perestrojka was schrijver Lucas Zandberg te gast.

Hij debuteerde in 2007 met een roman over het werkelijke leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Meerdere romans volgden: Waaronder De Laatste Maitresse, over een courtisane ten tijde van de Franse Revolutie. En De Vergeten Prins, een mengeling van feit en fictie, losjes gebaseerd op (een periode in) het leven van de Nederlandse kroonprins Willem van Oranje-Nassau.

Twee keer werd Lucas genomineerd voor het Beste Groninger Boek: In 2017 met De Rendementsdenker, een satirische roman over het hedendaagse onderwijssysteem. En in 2019 stond hij wederom op de shortlist, dit keer met de historische roman Keizerlijk Geel.

En nu is er De Geschiedenis Van Mijn Onvoorstelbare Ouderdom. Een roman over Renée, verarmde telg uit een voornaam geslacht, die na de dood van haar moeder Hélène uit financiele overwegingen besluit om diens identiteit over te nemen.  (samen met haar man) besluit samen met haar gezin een teruggetrokken bestaan op het Franse platteland leidt. Ze lijkt als twee druppels water op haar moeder Hélène. Als deze onverwacht sterft bedenkt Renée met haar man een plan. Ze doen alsof niet Hélène maar Renée zelf is overleden. Renée neemt de identiteit van haar moeder aan, zodat het echtpaar geen erfbelasting hoeft te betalen. Het lijkt een briljant idee. Maar ze voorziet niet de gevolgen waar ze de rest van haar lange leven mee zal moeten dealen.

Geïnspireerd op een waargebeurde controverse rondom Jeanne Calment (1875-1997), de oudste mens ooit, ontvouwt zich een tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het ontdekken van onvermoede talenten.

Anne Jan Toonstra sprak met Lucas over over het boek, over schrijven en over zijn muziekkeuze.