Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S13E01 | 26-09-2022

Glasnost S13E01 | 26-09-2022

| On 30, sep 2022

Het dertiende seizoen van Glasnost ging maandagavond van start. Deborah Fidder voerde gesprekken over Groningse katten, de Britse historica Eileen Power, Exit Macbeth en poep. Jeroen Anneveldt kwam naar de studio voor een column.

Gendergelijkheid is in onze tijd waarschijnlijk belangrijker dan ooit en wordt ook meer besproken dan ooit. Iemand die in het begin van de vorige eeuw hier al boegbeeld van was, is Eileen Power (1889-1940). Haar achternaam zegt veel over haar. Ze was middeleeuwse en sociaaleconomische geschiedwetenschapper en daarmee één van de eerste twee vrouwen die een professoraat kreeg aan een universiteit die toegankelijk was voor mannen én vrouwen. Rozemarijn van de Wal promoveerde op Power en kwam naar de studio.

Aanstaande 4 oktober, op dierendag, komt het Grote Groninger Poezenboek uit. Het boek is eigenlijk een kleine geschiedenis van Groningen aan de hand van maar liefst 101 kattenverhalen. Het boek is vormgegeven en geïllustreerd door Vera Post, en geschreven en bedacht door Martin Hillenga, die ons alles vertelde.

10 september ging Exit Macbeth in première en tot 3 december tourt de nieuwe voorstelling van het NNT door Nederland. Wat gebeurd er als je Macbeth uit Macbeth haalt? Het NNT deed het en daarmee verdween het klassieke plot. Ruimte die werd ingenomen door heksen, dieren en heel veel beweging. Rosie Reith speelt in het stuk en is als danser aan NITE, van het NNT verbonden. Exit Macbeth is deze week en begin december in de Stadschouwburg te zien.

Wanneer er gepraat wordt over poep, levert dat nogal vaak ongemakkelijke situaties op. Niet als je er je werk van maakt zoals Reinder Broekstra. De medisch-ethicus is aankomende donderdag aanwezig bij het Kenniscafé Poep onder de Loep om te praten over het belang van het onderzoeken van ontlasting. 

Foto: NNT