Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 17, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #83: Willem Groeneveld

Perestrojka #83: Willem Groeneveld
Anne Jan Toonstra

Willem Groeneveld is journalist en blogger. Hij studeerde journalistiek in Zwolle, waarna hij aan de slag ging als gamejournalist. In 2014 werd hij hoofdredacteur bij Suksawat en Sikkom. Laagdrempelige stadsblogs voor respectievelijk Leeuwarden en Groningen. Met columns, nieuws, verhalen, achtergronden en video’s besteden ze aandacht aan politiek, sport, cultuur, muziek, festivals, onderwijs en het leven in de stad.

Sikkom is ondertussen uitgegroeid tot misschien wel hét jongerenplatform voor Groningen. Met een afwisseling tussen zin en onzin zijn ze populair bij vooral jongeren en studenten. Ze schrijven altijd vanuit liefde voor Groningen en Groningers. En als deze liefde wordt ‘bedreigd’, door bijvoorbeeld de NAM of huisjesmelkers, dan deinzen ze er niet voor terug om een scherpe en soms activistische journalistieke pen te hanteren.

Met resultaat. Zo is hebben ze het (mede) voor elkaar gekregen om het grote probleem met dubieuze verhuurders in Groningen hoog op de politieke agenda te zetten.

Maar er zijn ook andere gevolgen: In 2019 werden bij Groeneveld stenen door het raam gegooid. Na een kritisch artikel in 2021 over Havos Vastgoed werd hij opnieuw geïntimideerd. En in augustus van datzelfde jaar werden er molotovcocktails z’n huis ingegooid. Op dat moment kreeg hij al enige tijd politiebeveiliging. De aanslagplegers werden opgepakt en afgelopen juli veroordeeld tot 5 jaar cel en TBS.

Anne Jan Toonstra sprak met hem over de ontwikkeling van Sikkom, over journalistiek voor jongeren, de aanslag en alle gevolgen daarvan. En over muziek.