Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 18, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #84: Koen Schouwenburg

Perestrojka #84: Koen Schouwenburg
Anne Jan Toonstra

In deze aflevering is schrijver Koen Schouwenburg te gast.

Hij werd geboren in 1986 in Assen en studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de RUG. Nu is hij criticus, essayist en docent aan de Hogeschool Leeuwarden. In 2017 verscheen zijn boek Talend Naar Betekenis; het oeuvre van Connie Palmen. Zijn essays en artikelen verschijnen onder meer in Tirade, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine, Trouw en Dagblad van het Noorden. 

En nu is er zijn debuutroman. Waar Zijn De Dagen Voor. Een verhaal over hoe de vrolijkheid verdampte. Over Daan, die sinds zijn studententijd de buitenwereld als bedreigend ervaart. Door paniekaanvallen komt hij nauwelijks meer buiten en verschuilt hij zich in een bunker met boeken. Een leven zonder uitzicht. En dan, volkomen onverwacht, ontmoet hij Kathy. Waar Zijn De Dagen Voor is een roman over angst, eenzaamheid, over de houvast die literatuur kan bieden en de redding die liefde kan zijn.

Presentator Anne Jan Toonstra sprak met Koen over zijn zijn liefde voor literatuur, zijn boek, het autobiografische gehalte ervan en de angststoornis die hemzelf overviel. Ook liet hij zijn muziekkeuze horen.