Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | February 27, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #85: Mark Yeoman

Perestrojka #85: Mark Yeoman
Anne Jan Toonstra

In deze aflevering van Perestrojka was artistiek directeur van het Noorderzon Festival Mark Yeoman te gast.

Hij werd geboren in Londen en studeerde geschiedenis aan de Schotse St. Andrews Universiteit. Na zijn studie trok ‘ie jarenlang samen met zijn broer de hele wereld over als het straatartiestenduo de Crazy Idiots. Hun specialiteit: In krijtstreeppak met een bolhoed op het hoofd de boel op stelten zetten, met als opdracht: totale ontregeling.

In de jaren negentig stolden zijn omzwervingen geleidelijk tot een leven als regisseur en bedenker van grote spektakels in de buitenlucht, met Brussel als standplaats. Tot hij in 2001 werd benoemd tot artistiek directeur van Noorderzon. En dat is hij tot op de dag van vandaag.

Daarnaast doet hij nog vele andere dingen. Zo was hij artistiek directeur van het Grand Theatre, adviseur voor het cultuurfonds en gaf hij masterclasses aan jonge programmeurs.

Presentator Anne Jan Toonstra sprak met Yeoman o.a. over zijn carrière, theater, programmeren voor Noorderzon en muziek.