Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #92: Jacquelien Scherpen

Perestrojka #92: Jacquelien Scherpen
Anne Jan Toonstra

De eerste gast van het nieuwe seizoen is kersverse rector magnificus van Rijksuniversiteit Groningen Jacquelien Scherpen.

Ze werd in 1966 geboren in Schoonebeek, ging naar school op het Katholiek Drents College in Emmen. Toegepaste wiskunde ging ze studeren aan de Universiteit Twente, waar ze in 1990 haar doctoraaldiploma behaalde, gevolgd door een promotie in 1994. Ze ging aan het werk als universitair docent en later hoofddocent aan de TU Delft, om in 2006 te worden aangesteld als hoogleraar aan de RUG hier in Groningen. Ze zette onderzoeksgroepen op en leidde ze (Discrete Technologie en Productie Automatisering leidt en de groep Smart Manufacturing Systems heeft opgezet). Ook was ze gastonderzoeker aan verschillende universiteiten (o.a. in Tokyo, Parijs en Virginia) en ze wordt gezien als een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van de meet- en regeltechniek.

Haar onderzoek beweegt zich op het snijvlak van de fundamentele wiskunde en toepassingen daarvan in de regeltechniek binnen de industrie (bv. in de vorm van robotarmen, samenwerkende machines die dijken inspecteren of slimme energienetwerken). Ook werkt ze in interdisciplinaire projecten geregeld samen met bijvoorbeeld economen en gedragswetenschappers.

In 2019 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege haar uitmuntende wetenschappelijke reputatie. en het verbreden en versterken van het engineering-onderzoek in Groningen, en vanwege haar verdiensten als docent, bruggenbouwer en mentor en rolmodel voor vrouwelijke studenten.

En dit jaar ontving ze, in het bijzijn van prinses Beatrix, de Prins Friso Ingenieursprijs en mag ze zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar 2023 noemen.

En toen kwam daar op 1 september j.l. de benoeming als nieuwe rector magnificus van haar eigen universiteit, de RUG.

Anne Jan Toonstra sprak met Scherpen over haar afkomst, wetenschappelijke werk en de ambities die ze heeft voor haar sectorschap. En natuurlijk draaiden we haar muziekkeuze.

Luister de uitzending hieronder terug.