Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 22, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #94: Marie-José van Tol

Perestrojka #94: Marie-José van Tol
Anne Jan Toonstra

Te gast in deze editie van Perestrojka was Marie-José van Tol.

Op 1 juli dit jaar werd ze benoemd tot hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie Stemming & Cognitie aan Rijksuniversiteit Groningen.

Haar onderzoek richt zich op depressieve stoornissen, en vooral factoren die een langdurig beloop van hiervan bevorderen. Ze is betrokken bij neurologische studies van depressie en angst. En ze doet onderzoek naar de effecten van preventieve cognitieve therapie om de mechanismen van terugval in depressie te begrijpen. 

Daarnaast zet ze zich in voor het betrekken van een groter publiek bij wetenschap. Zo organiseerde zij onder de noemer Marvelous Mind met haar  onderzoeksinstituut filmavonden over neurowetenschappen in het Groninger Forum en is ze betrokken bij de organisatie van de Hersenolympiade voor middelbare scholieren. 

Ook is ze sinds maart 2022 voorzitter van De Jonge Akademie. Het door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) opgerichte platform, voor jonge wetenschappers met ‘visie op wetenschap en wetenschapsbeleid’.

Op 22 september j.l. hield ze haar oratie in het Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen. En nu schoof ze aan in de OOG-studio, waar presentator Anne Jan Toonstra met haar sprak over haar afkomst, carrièrepad, ambities en haar onderzoek. Ook werd haar muziekkeuze gedraaid en besproken. De hele playlist van Marie-José vind je HIER.