Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #95: Barbara Stok

Perestrojka #95: Barbara Stok
Anne Jan Toonstra

Te gast in Perestrojka van maandag 4 december was stripmaker Barbara Stok.

Ze werd geboren op 24 februari 1970 in Groningen. Ze werd stripmaker, is bekend van haar veelal autobiografische stripverhalen, die met humor de grote en kleine vragen van het leven stellen en hoofdzakelijk rond haar woonplaats Groningen zijn gesitueerd. 

In 1996 begon ze hiermee, door in eigen beheer een serie stripverhalen uit te geven, die later werd gebundeld tot haar eerste stripboek, Barbaraal Tot Op Het Bot en meteen door het Stripschap werd genomineerd voor beste Nederlandse stripboek van dat jaar. In de eerste bundel speelt de scene rond het poppodium Vera vaak een belangrijke rol.

In haar tweede boek, Je Geld Of Je Leven vertelt ze in één lang verhaal over de fulltimebaan die ze had als journalist/fotograaf. Waarmee ze een van de eerste graphic novels in Nederland maakte. 

Naast haar werk als stripauteur was ze lange tijd actief als drummer. Ze speelde in verschillende bands, waaronder de thrashpunk-formatie de Straaljagers. Ook daarvan verwerkte ze de belevenissen tot een stripalbum Op Tour Door Spanje.

In 2012 kwam Vincent uit, een beeldroman over Vincent van Gogh. Het boek betekende haar internationale doorbraak en verscheen in 18 talen en meer dan twintig landen.

En 2 jaar geleden verscheen De Filosoof, De Hond En De Bruiloft, waarin ze het verhaal vertelt van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd.

Afgelopen jaar kreeg ze voor dit boek de Storyworld Publieksprijs. En eerder al, in 2009, ontving ze de Stripschapprijs voor haar oeuvre.

En nu is er een documentaire over haar leven en werk, getiteld Genoeg, gemaakt door tv- en documentairemaker Frank Wiering. De film ging in premiere op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. En is morgenavond, dinsdag 5 december 2023, te zien in Het Uur Van De Wolf op NPO2. 

Anne Jan Toonstra sprak met haar over haar werk, muzieksmaak en over de documentaire.