Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #96: Esmé van den Boom

Perestrojka #96: Esmé van den Boom
Anne Jan Toonstra

Eind januari werd ze in Theater de Oosterpoort geinaugureerd, om de komende 2 jaar, als opvolger van Myron Hamming, het stadsdichterschap van Groningen te vervullen. En nu was ze te gast in Perestrojka.

Esmé van den Boom werd in 1993 geboren in Wageningen. Als 11-jarig meisje logeerde ze al eens in Groningen en zei na afloop tegen haar ouders: ‘Hier ga ik later wonen’. 

En zo geschiedde. Ze ging Nederlands en Engels studeren aan de RUG, waarna ze werk vond in Forum Groningen, waar ze nu de bibliotheek beheert als collectiespecialist. Daarnaast schreef en zong ze muziek. Maar langzamerhand verdween de gitaar en verschenen de gedichten. 

Ze trad o.a. op tijdens de Frankfurter Buchmesse en op festivals als Noorderzon, Dichters in de Prinsentuin en Read My World.

In 2016-17 was ze de Huisdichter van Rijksuniversiteit Groningen. Ter gelegenheid waarvan de bundel Zomerwee verscheen.

Ze won het Hendrik de Vriesstipendium en publiceerde daarmee eind 2019 haar debuutbundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen.

En toen, afgelopen jaar, meldde ze zich aan voor het stadsdichterschap van haar stad. 

Anne Jan Toonstra sprak met haar over haar afkomst, liefde voor literatuur&poëzie, over muziek en over hoe ze haar stadsdichterschap komende 2 jaar zal gaan invullen.